Urenlang, lekker langzaam pruttelen
We nemen de tijd voor onze smaken. Urenlang staan onze ketels zachtjes te borrelen. Drie delen soja, één deel maïs – of een andere combinatie. Schoon water en een beetje zuur. Temperatuur even wat hoger, dan weer lager. Tijdens dit proces houden we ‘onze pannen’ steeds in het oog en sturen we het kookproces voortdurend bij.


Langzaam inkoken
Om tot een intense, authentieke smaak te komen, koken we onze bouillons langzaam in en voegen we de ingrediënten toe. Bijvoorbeeld suikers, zout, aminozuren en specerijen. Hoe langer de bouillon inkookt, hoe beter de smaak kan rijpen. En hoe hoger het smaakgehalte.
Na een uur of vier is de bouillon ingekookt tot een smeuïg geheel. De bakblikken staan klaar voor de volgende fase: bakken in de oven.
Bakken in de oven
Onze smaken zijn wereldwijd bekend, dankzij de manier waarop we ze bakken in de oven. De gevulde bakblikken schuiven we in de traditionele ovens. We sturen de temperatuur bij en bepalen het vochtgehalte. Het resultaat: een geurige, gebruinde ‘koek’.
Juist deze traditionele bereiding zorgt voor de typische roast-smaak van Exter waarbij de Maillard reactie op verschillende temperaturen leidt tot gewenste smaak, kleur en voedingswaarde.


Malen en mengen
De geurige koek laten we rustig afkoelen en verder rijpen. Eenmaal afgekoeld is het resultaat een aromatische, brosse koek, die we vermalen tot fijn poeder. Dit poeder kan vervolgens weer worden gemengd in bepaalde verhoudingen. Ook voegen onze “koks” in deze fase soms nog ingrediënten toe als finishing touch.
Het resultaat: een prachtig gecomponeerd aroma dat volledig op traditionele wijze is bereid!